Något om TeaterPi...

TeaterPi är en teatergrupp blabla som grundades 2010 blabla ok det har vi fattat. Det alla frågar sig dock är varför Pi? Ja, varför Pi? Här kommer några svar, välj själva vilket ni tycker bäst om: 

1) Teater PI står för ”Teater på italienska” och understryker sambandet mellan gruppens utmärkande kultur och landet vi lever i. Dessutom får vi väl också säga att om vi hade valt den italienska översättningen av ordet ”Teatro in italiano” hade det ju blivit ”Teatroii” Då låter den svenska versionen mycket bättre. 

2) PI är de två teatergrundarnas initialer. 

3) Alla kanske inte vet att P I på engelska uttalas ”Pi ai” och att en av grundarna har smeknamnet ”Magnum” (pga. de stora mängder mat han tar in till lunch) och att hans gester har i en fri översättning inspirerat en känd tv-serie på 80-talet med samma namn. 

3,1416 PI (på italienska ”pi greco”) är den matematiska konstanten som vanligen uttrycks med 3,14. Teatergruppens namn hänvisar alltså både till den rationella/matematiska konstanten (nödvändig för ledningen av gruppen) och till det oändliga/irrationella (krävande för de olika kreativa och konstnärliga uttrycksformerna). 

 

4) Vi gillar den grekiska symbolen för PI. 

5) PI är en grekisk bokstav och Grekland är ursprungslandet för den västerländska teatern. 

 

6) PI är ett kvarter i Barcelona. Pi är ett grekiskt bokstav. I USA har man försökt att skapa en lag om PI. Med oss så får PI en koppling med Italien och Sverige också.

 

7) Symbolen för PI ger oss möjligheten att skapa en logotyp där just PI symboliserar en slags båge varigenom man kan nå det oändliga. Eller något liknande. 

 

8) PI är en italiensk bilregistreringsskylt av provinsen där en av gruppens grundare kommer ifrån. 

 

9)  PI är de två första bokstäverna i Pirandello. 

 

10)  En av gruppens grundare ägde redan domänen av sajten teaterpi.com  och gruppens namn kommer från den redan existerande sajten. 

 

11) Det finns en dag under året som man firar den grekiska PI symbolen (14 mars, som med anglosaxisk notering blir 3/14), så vi har också en högtidsdag att fira. 

 

12) Vi vill hylla bokstaven PI utan vilken bokstaven O skulle ha befunnit sig i direkt kontakt med bokstaven Q. 

 

13) PI är en sång, ett musik-album, en bok och en film. Med oss blir den också teater. 

 

14) Den grekiska symbolen PI är naturligt bunden till cirkeln. Detta har gjort en av gruppens grundare galen som velat hitta flera logiska samband. Denna grundare skulle med egna ord, begripliga endast för honom själv, säga följande: ”PI är ett irrationellt och oändligt nummer, utan början eller slut som binder och förenar. Precis som cirkeln vars inre rymmer en hel värld att upptäcka och berätta om, så går de olika konstarterna in i varandra i våra föreställningar för att löpa samman i en enda kommunikativ cirkel”. 

 

15)  ”Pistol”, ”Piano”, ”Pistage”, ”Pilot”, ”Pirat”, ”Pinne”, ”Piller”. Vad har alla dessa ord gemensamt? Just det! 

 

16)  I refrängen av den kända sångskrivaren från Milano Enzo Iannaccis sång  ”Giovanni telegrafista” repeterar han ideligen ordet ”Pi”, men ALDRIG ordet ”Teater”. Varför? 

 

17)  När vår officiella representant skulle presentera sig för den nya producenten och säga ”Piacere, Angenämt, jag är medlem i en teatergrupp i Sverige som talar italienska, vi undrar om ni skulle vara intresserad av att samarbeta med oss...” blev han plötsligt, p.g.a.  starka känslor, överväldigad av stamning och kunde inte komma längre än första stavelsen.    

lo Statuto

© 2023 by THEATER COMPANY. Proudly created with Wix.com
 

  • TeaterPi Facebook
  • TeaterPi Instagram
  • Twitter Twitter
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now