hands.blue
028
testino
marconista
sam stull
dottore+e
blu
atlantic+jaaazz+band
Lynn+Baster
ombra

Novecento
(Nittonhundra)

 

I seklets början hittades ett spädbarn gömd i en pappkartong på ångfartyget Virginians piano. Danny Boodman, en sjöman på atlantkryssaren, tar hand om pojken och döper honom till Danny Boodman T. D. Lemon Nittonhundra. När Danny Boodman, den äldre, dör hotas Nittonhundra att behöva lämna skeppet. Men när Virginian åter är ute till havs finner man honom spelandes piano.

Pojken växer upp på fartyget och blir en mästare på piano och spelar en musik som förtrollar och berör passagerarna.

Historien berättas av Tim Tooney, som 1927 tar anställning på Virginian som trumpetare och blir under åren då han spelar i skeppets band pianistens närmaste vän. Nittonhundra får rykte om sig att vara världens skickligaste pianist och att aldrig ha satt sin fot på fast mark.

Men han var den självklara stjärnan i fartygets orkester och hans berömmelse spred sig långt utanför Virginian. En dag kliver jazzlegenden Jelly Roll Morton ombord för att utmana honom. De ska göra upp om vem som är den störste pianisten i världen och Nittonhundra antar utmaningen.

En gång tänkte Nittonhundra stiga iland för att se havet från andra sidan, men han ändrade sig på andra trappsteget. Ombord har han världen i en hanterbar mängd, 2000 passagerare i taget. Varje resa har en början och ett slut. På land skulle det vara omöjligt att se "var allting tog slut". Ombord skapar han sin musik på flygelns 88 tangenter. Hur skulle han kunna göra detsamma i en värld som rymmer miljoner och åter miljoner tangenter?

Med samma lekfullhet som tidigare har Alessandro Baricco skapat en fascinerande och mycket vacker historia fylld av fantasifulla infall. Nittonhundra har också blivit film, regisserad av Giuseppe Tornatore, med Tim Roth i rollen som Nittonhundra.

Några låtar ur "Novecento" (Nittonhundra), spelade av
Mirco Rabitti (trumpet) och Michele Benincaso (kontrabas)

Unknown Track - Unknown Artist
00:0000:00
Unknown Track - Unknown Artist
00:0000:00
Unknown Track - Unknown Artist
00:0000:00
Unknown Track - Unknown Artist
00:0000:00
Unknown Track - Unknown Artist
00:0000:00